
Så har första tiden varit i Fäbodtjärn
Den 2 maj 2024 invigdes den nya guldgruvan i Fäbodtjärn några mil väster om Kristineberg. Under det första året har det varit full fart. Anrikningen har trimmats in, första guldtackan levererades i oktober och mineralreserven har visat sig vara större än vad man tidigare trodde.
Fredrik Bergsten, VD för Botnia Exploration som äger gruvan kan inte vara annat än nöjd.
– Att starta upp en ny gruva innebär att man alltid möter utmaningar men vi har lyckats bra. Vi har inte råkat ut för några större överraskningar utan det som dykt upp har vi kunnat hantera på ett smidigt sätt, säger han.
– Tidsplanen har också hållit bra. Anrikningen kunde till exempel börja endast två veckor senare än vi planerat vilket i gruvsammanhang får anses som en fullträff.

Det har visat sig att mineralreserven ökat med 45%. Hur känns det?
– Det känns jätteroligt och innebär att de förhoppningar vi hade rörande potentialen i fyndigheten har stärkts. Den indikation vi har är att halterna inte avtar med djupet vilket gör att vi känner oss positiva kring den framtida geologiska potentialen. I slutet av 2025 ska vi påbörja ytterligare prospekteringsborrning med siktet inställt på att vi ska kunna gå djupare.
Vad ser du annars fram emot under 2025?
– Det är att vi når de storskaliga brytningsområdena och blir produktiva inom dem. Den brytningen kommer även att hjälpa oss förbättra gruvans lönsamhet.
Första tiden är förknippad med stora uppstartskostnader men de avtar successivt. Med en givande storskalig brytning ser vi att ekonomin stärks ännu mer.
Hur har samarbetet fungerat med Bergteamet?
– Vi har hela tiden haft ett givande samarbete med Bergteamet. De är oerhört erfarna inom ortdrivning och gör det effektivt och snabbt. Här i Fäbodtjärn utför Bergteamet även produktionsbrytning vilket skiljer sig en del från ortdrivningen i tempo och arbetssätt men jag upplever att alla tycker att produktionsbrytningen både är motiverande och utvecklande.
– Tillsammans med Bergteamet har vi även konstruktiva diskussioner när vi stöter på utmaningar, exempelvis vatteninträngning eller hur vi med ökad brytning ska kunna minimera gråbergsmängden så vi kan leverera en renare malm som bättre möter anrikningsverkets kapacitet.
Vad säger omgivningen om den nya gruvan?
– Vi försöker hålla en öppen dialog med alla intressenter och vi strävar efter att vara lösningsorienterade. Min bild är att de boende i Vindelgransele i huvudsak är positiva till etableringen och vi har också en god samverkan med samebyarna.Goda relationer är viktigt för oss.